• Webshop n showroom met testcenter
  Voor 15:00u besteld, morgen in huis
 • Trainingen vlakbij Amsterdam
  GWO gecertificeerd, flexibel plannen
 • Keuring ook bij jou op locatie
  Valbeveiliging, ladders en trappen, NEN3140

Blog

Wat te doen bij brand in een nacelle?

Martijn - trainer Industrieel KlimmenDoor Martijn, trainer bij Industrieel Klimmen

Brand in een nacelle

De nachtmerrie van elke windturbine monteur. Brand in de turbine. Ik hoef niemand te herinneren aan het noodlottige ongeluk in 2013. Gelukkig is er sinds die tijd het nodige veranderd. Veel bedrijven hebben de procedures en protocollen herzien en verbeterd. Monteurs zijn massaal naar trainingen gestuurd, zodat ze allemaal weten wat ze moeten doen in een noodsituatie boven in de nacelle. Behalve het aanscherpen van regels en procedures en het trainen van monteurs, zijn er veel bedrijven die zich richten op het verbeteren van middelen om het nog veiliger te maken. Tegenwoordig zijn er veel verschillende rescue divices die het mogelijk maken om snel jezelf, of een collega te redden uit een turbine. Hier wordt regelmatig op getraind tijdens de GWO Working At Hights of de GWO Advanced Rescue Training.

Cresto Resq Smartline XSmartline X

Een van die bedrijven die druk bezig is om evacuaties en reddingen steeds beter en makkelijker te maken is Cresto Group AB. Dit Zweedse bedrijf is de ontwikkelaar van de Smartline X. Dit is een ‘singel use evacuation device’. De Smartline X is het kleinste en lichtste evacuatie apparaat ter wereld. Inclusief 200m touw weegt het hele pakketje nog geen 4 kg. Ter vergelijking: een redding apparaat inclusief touw zal ruim 10 kg wegen. Alles aan de Smartline X is zo ontworpen dat het licht en zeer makkelijk in gebruik is. De aramide lijn is dun (5,5 mm) maar zeer sterk en kan tot 140 kg worden belast. Bovendien kan het tegen temperaturen tot wel 480 graden. Als je moet evacueren, sta je dus snel en veilig beneden. Net zoals de redding apparaten van Cresto is ook de Smartline X verkrijgbaar in vacuüm, waardoor de levensduur 10 jaar is. Nieuwste ontwikkeling in dit proces bij Cresto is dat dit opgerekt gaat worden naar 15 jaar, maar later meer daarover.

Redding

In het geval een collega vast komt te zitten in de Smartline X, dan is er uiteraard een redding mogelijk. De techniek hiervan is wat lastiger uit te voeren. Er zal een stukje manual handling aan te pas komen, maar het is zeker mogelijk. Een redding met de Smartline X vergt de nodige training en oefening. Hierin zijn natuurlijk meer mogelijkheden, maar het apparaat is uiteindelijk niet bedoeld om reddingen mee uit te voeren, maar speciaal voor snelle evacuaties ontwikkeld.

De smartline X in het kort

 • Single use
 • Maximaal 140 kg
 • Tot 200 m afdalen
 • 10 jaar levensduur
 • Vacuüm verpakt, weegt nog geen 4 kg

Over de auteur

Martijn - trainer Industrieel KlimmenMartijn geeft alle soorten trainingen die we bieden, sinds mei 2019. Hij werkt 4 dagen per week (ma-do) en geeft op de vrijdag en in de avonduren nog Bootcamp trainingen en personal training met zijn eigen bedrijfje. Martijn zal zich naast het geven van trainingen ook inzetten voor het verder ontwikkelen van onze trainingen.
Lees meer...

Je hebt helmen en je hebt HELMEN

Stephan - onze equipment specialistDoor Stephan Twisk

Waarom wij de Petzl Vertex Vent helm gebruiken

Industrieel Klimmen gebruikt Petzl Vertex helmen voor de trainingsdeelnemersPetzl Vertex helm blauw

De Vertex serie is een goed lopende helm van Petzl. Op vele plekken waar op hoogte wordt gewerkt zal je ze tegenkomen. Ook wij hebben voor dit model gekozen als uitleenhelm tijdens onze trainingen. Vanwege de verschillende beschikbare duidelijke kleuren kunnen we zo een prettig onderscheid maken tussen cursist en instructeur. Blauw is voor de cursisten en rood voor de instructeurs. Dan is altijd snel duidelijk wie je een vraag kunt stellen en wie verantwoordelijk is. Zoek gewoon de rode helm.

Nou heeft Petzl natuurlijk ook nog de Strato serie. En velen zullen die comfortabeler vinden als de Vertex. Waar bij de Vertex de helm op je hoofd rust door een web van banden is dat bij de Strato een stevig stuk schuim. Dat zit stabieler. Mocht je langere tijd de helm moeten gebruiken, of meerdere dagen achter elkaar een hele dag, dan vind je dat misschien wel prettiger. Tijdens onze trainingen is het echter nooit meer als een paar uur. En daarnaast is de kleinere hoeveelheid comfortstof bij de Vertex op termijn ook hygiënischer natuurlijk. Zeker als steeds een ander persoon de helm gebruikt van hoogzomer tot hartje winter.

Hoe kan je nou nog meer schrijven over een helm?

Je zou het niet denken maar een helm heeft anno 2019 heel veel details, functies en mogelijkheden. Het is een heel eind verwijderd van de gewone bouwhelm die je op bouwplaatsen ziet. En natuurlijk hebben we het over werken op hoogte en dus hele andere risico’s. Een gewone bouwhelm heeft bijvoorbeeld al geen kinbandje en valt daarom direct af voor werken op hoogte. Wat de Vertex dan wel weer multi-inzetbaar maakt is het in breeksterkte aan te passen kinbandje. Een ‘zachte’ stand van 25kg voor werk op de grond, zodat als je ergens achter blijft hangen je geen kans loopt op wurging. En een ‘sterke’ stand van 50kg voor werk op hoogte omdat je dan ook bij een val natuurlijk je helm niet wilt kunnen verliezen.

Petzl Vertex Vent helm accessoires

Werk je vaak in de warmte of ben je gewoon een heethoofd ? dan biedt de Vertex Vent wat extra ventilatiemogelijkheden met afsluitbare gaten aan de zijkant. Let echter wel op je eigen veiligheid met betrekking tot het werk dat je doet. Een open gat in je helm is immers een risico. Er kunnen gevaarlijke stoffen, zoals bijvoorbeeld lasspetters, naar binnen vallen. Dus kies de juiste helm bij het werk dat je doet. Oké leuk, en is dat het dan hoor ik je denken. Nou, uiteraard niet, dan zouden we wel heel snel klaar zijn. Kijk maar eens naar deze afbeelding van Petzl voor de accessoires die mogelijk zijn bij deze helm. En dan staat de mogelijkheid tot bevestiging van gehoor bescherming er nog niet eens op. De “nape protector” is een nek flap die bescherming biedt tegen zon en regen en is in twee kleuren beschikbaar. Er zijn zoals je kunt zien een aantal vizieren beschikbaar, maar welke er niet op staat is het lasmasker dat te krijgen is en op dezelfde manier bevestigt als de vizieren. Een laatste interessante om te noemen zijn de beschrijfbare stickers waar je met een watervaste stift op kunt schrijven. Doe je dit namelijk direct op de helm zonder die sticker, dan is je helm de volgende keer direct afgekeurd wegens chemische verontreiniging. En dat zou natuurlijk zonde zijn. Wil je meer zien van de Vertex helm? Op ons YouTube kanaal kan je de Vertex helm uitgebreid bekijken. youtube video Vertex helmen

Over de auteur

Stephan - onze equipment specialist Stephan is  onze equipment specialist en keurmeester. Hij is van allerlei markten thuis. Zijn achtergrond is: Buitensportinstructeur, culturele antropologie en de detailhandel.
Lees meer...